Batteriguide

På denne side vil vi lære dig om at skelne mellem forskellige typer af batterier som vi sælger på rull.dk og hvordan du bruger dit batteri for at maximere dens levetid.
Blybatteri/blyakkumulator
Blybatterier anvendes stadig i flertallet af de produkter som vi sælger takket været deres relative høje energikapacitet sammen med deres relative lave omkostninger. De blybatterier som vi sælger er oftest af AGM-typen (Absorbent Glass Mat) og skiller sig ud fra det normale blybatteri som sidder som start batteri i biler, da de klarer at levere en jævn spænding over længere tid og tåler at aflades dybere end et startbatteri. De er desuden vedligeholdelsesfrie og spildefrie, så du slipper for at fylde på med batterivand mellem opladning.

Litiumbatterier

Litiumbatterier er i dag blevet et meget almindeligt og populært batteri at anvende i mange typer af elektroniske produkter, bl.a. mobiltelefoner, bærbare computere, elcykler og hoverboards. De største fordele med litiumbatterier er deres høje energitæthed, lave vægt og relativ lange levetid.

Batteriets livslængde

Den præcise livslængde for et batteri beror først og fremmest på hvordan batteriet anvendes og betjenes. Misbrug af batteriet og dets ladning kan indebære at batteriets livslængde forkortes betydeligt. Ved korrekt brug har de fleste blybatterier en livslængde på cirka 200 ladningscyklusser mens et litiumbatteri har en livslængde på cirka 500-600 ladningscyklusser.

På et blybatteri sker en jævn og gradvis forringelse af ydeevne i takt med at batteriet ældes. I modsætning har et litiumbatteri i stedet en mindre forringelse af ydeevne under størstedelen af dets livslængde for så at have en kraftigere forringelse hen imod slutningen af dets livslængde.


Hvis du oplever at et batteridrevet køretøj har en kortere rækkevidde end tidligere kan det være et tegn på at det er tid til at bytte batteriet ud. Inden du bytter batteriet bør du tjekke om forringelsen af ydeevne beror på andre faktorer. Hvis du f.eks. har et køretøj med luftfyldte dæk bør du altid kontrollere lufttrykket i dækket. Dårligt pumpede dæk forkorter rækkevidden betydeligt. Kontroller manualen til køretøj for korrekt lufttryk. For køretøjer med drift bremse/håndbremse (f.eks. cykel, el scooter osv.) bør du også kontrollere om bremsen er på plads.

Bemærk også, at eksterne forhold som førervægt, udetemperatur, køre stil og vindforhold kan også påvirke rækkevidden. Optimal temperatur for batterier er ca. 25 plusgrader. Ved koldere temperaturer kan rækkevidden blive betydeligt forkortet.
Præcist hvornår det er tid til at udskifte et batteri varierer mellem forskellige brugere. Et bly- eller litiumbatteri som anvendes som strømkilde til et køretøj begynder som regel at miste ydeevne efter cirka 5-10 ganges brug. Ydeevne/rækkevidde forringes derefter gradvist gennem batteriets levetid.

For en kunde som ønsker at bruge mindst 20 km på en ladning, så indebærer det at denne kommer til at udskifte batteriet tidligere end en som nøjes med køre 5 km per ladning. Derfor er ”livslængden” på et batteri forskellig fra bruger til bruger.

Opladning og vedligeholdelse

Følg altid de ladningsinstruktioner som følger med dit produkt og anvend altid medfølgende oplader for ladning af produktet/batteriet. Hvis du har behov for en ny oplader, så kontakt altid os på rull.dk for at sørge for at du får den korrekte oplader til dit produkt.

Både blybatterier og litiumbatterier har samme generelle anbefalinger når det kommer til opladning og vedligeholdelse.


  • Oplad batteriet umiddelbart efter brug.
  • Oplad altid batterierne før opbevaring på længere tid. Hvis batterierne skal opbevares i længere tid, så oplad batterierne mindst en gang om måneden
  • Udlad aldrig batterierne fuldstændigt. Opladning bør ske når batteriet har 30% eller mere batterikapacitet.
  • Opbevar aldrig batterierne i minusgrader eller hvor de udsættes for temperaturer over 30 grader.
  • Af sikkerhedsmæssige årsager bør du undgå at oplade batterierne i mere end 24 timer i træk.
  • Oplad aldrig et batteri med en revne, som er opsvulmet eller som lækker batterisyre. Kontroller regelmæssigt dine batterier for fysiske skader.
  • - En oplader som anvendes til et bly- eller litiumbatteri udsender altid en højere spænding (volt) end hvad batteriet er mærket med. En lader med 12V batteri udsender f.eks. ca. 14-15V og en lader med et 36V batteri udsender som regel ca. 41-44V
Hvad er Ampere timer (Ah)?

Ampere timer (Ah) angiver den strømmængde (kapacitet) som et batteri leverer. Altså kan et 60 Ah batteri f.eks. klare at levere 3 A i 20 timer før spændingen falder til 10,5 V. Enkelt sagt, kommer et batteri med flere amperetimer til at give dig længere rækkevidde per ladning
Eksempel: Et batteri på 36V 10.4Ah giver dig ca. 33% længere rækkevidde per ladning end et batteri på 36V 7,8 Ah.Hurtig hjemmelevering


Fri fragt ved køb for mere end 1000kr.


Gode priser


60 dages fortrydelsesret